Je kunt meer doen tegen werkstress dan je denkt!

Eén op de acht mensen heeft last van werkstress. Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Bijna een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Wat kun je zelf doen tegen werkstress?

1. Zorg voor een veilig werkklimaat

Een werksfeer waarin mensen elkaar positief benaderen werkt stress verlagend.

 

2. Zorg dat je wordt gewaardeerd door je collega’s

Een compliment kost niets en doet wonderen. Als je elkaar complimenten geeft en successen viert, is het ook makkelijker om een keer kritiek te geven als dat nodig is.

3. Voel jezelf nuttig

Motivatie is een kwestie van nut en pret. Als je werk zowel leuk als nuttig is, ben je optimaal gemotiveerd. Zorg er daarom voor dat je werk nut heeft. Geef aan bij je leidinggevende wanneer je bepaalde onderdelen van je werk niet als nuttig ervaart.

4. Maak van je hart geen moordkuil

Uit jezelf over dingen die je niet aanstaan.Als je frustraties opkropt, komen ze er toch een keer uit. En dan is dat meestal op het verkeerde moment en op de verkeerde manier.

5. Neem voldoende beweging

Bewegen helpt prima tegen stress. Als je beweegt worden stoffen aangemaakt die je in een betere stemming brengen.

Professor Neurowetenschappen Erik Scherder pleit ervoor om werknemers ruimte te geven om hun hyppocampus te verwennen. De hippocampus is het onderdeel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving. Als de hippocampus niet goed werkt, slaag je er niet meer in je gedrag goed aan te passen aan veranderde omstandigheden. en heb je een verminderd vermogen om nieuwe informatie in het geheugen op te nemen.

Regelmatig ontspannen, naar muziek luisteren, bewegen en voldoende pauze nemen helpen niet alleen om je lekkerder te voelen, ook je procuctiviteit neemt toe. En daar kan geen werkgever bezwaar tegen hebben ;-).

Share This