De buurtbarbecue is elk jaar weer een gezellig evenement. Je spreekt iedereen weer eens onder het genot van een speklapje, een bratwurst en een drankje. Ik raak aan een statafel in gesprek met Sjoerd, een man van rond de dertig die een half jaar geleden verderop in de straat is komen wonen.

Hoewel ik probeer om bij dit soort gelegenheden zo min mogelijk over het werk te praten, ontkom je er soms toch niet aan. Mensen vragen elkaar toch altijd wat je voor werk doet. Als ik zeg dat ik trainer en coach ben, reageert Sjoerd: “Binnenkort moet ik van mijn manager naar een cursus leidinggeven Aan zijn gezicht te zien is ie er niet echt blij mee. Geheel volgens de ongeschreven regel der conversatie vraag ik hem wat hij dan voor de kost doet. Sjoerd vertelt dat hij als weg- en waterbouwkundige bij een ingenieursbureau werkt. Naast zijn werk als engineer geeft hij ook leiding aan het team civiele techniek. “Het is best leuk werk hoor, maar er is de afgelopen tijd wel veel veranderd. Er zijn wat wisselingen geweest in het team en door de snelle groei van ons bureau is het lastig om overzicht te houden. Soms lijkt het wel een kruiwagen vol kikkers die er moeilijk in te houden zijn.”“En jij loopt achter die kruiwagen?” – vraag ik Sjoerd komt nu helemaal los en laat zijn speklap koud worden. “Begrijp me niet verkeerd hoor, we zijn een heel leuk team en iedereen werkt knetterhard. Maar het is ook wel een ‘wild bunch’, een stel jonge honden en stuk voor stuk stronteigenwijs. Mijn manager wil dat ik de touwtjes wat strakker aantrek en op zich heeft ie daar wel een punt. Alleen zegt ie er niet bij hoe dat dan moet. Dat is dan weer typisch zo’n dingetje voor managers hè… Voor mijn manager in ieder geval” – schatert Sjoerd en met een blik van “Dat zul jij als coach vast wel herkennen” neemt ie een flinke slok van zijn bier.

Voor ik het gesprek een andere richting kan geven, zet Sjoerd zijn glas neer en pakt hij de draad weer op: “Ik ben dus maar eens gaan Googelen. Tjee… wat een verschillende trainingen en cursussen zijn er op dat gebied zeg.” Sjoerd begint zijn zoekresultaten op te sommen: “Cursus beginnend leidinggeven.. een coachend leidinggeven cursus.. een cursus effectief leidinggeven (die zou wel wat voor mijn manager zijn, hahaha)! een cursus leidinggeven op de werkvloer.. een cursus leidinggeven zonder macht….”

Ik stel voor om nog wat op de BBQ te leggen. Terwijl we ons van de statafel naar de BBQ verplaatsen, realiseer ik me dat ik op dat moment leiding aan het geven ben zonder macht. Voor ik me bewust ben floep ik dat eruit: “In feite ben ik dat nu aan het doen, leidinggeven zonder macht.”

Sjoerd ligt bijna in een deuk. Hij zegt dat ie zijn manager gaat voorstellen om het cursusgeld te besteden aan een goeie Weber BBQ. Natuurlijk met een weekabonnement bij de Keurslager om de vrijmibo een beetje schwung te geven. Terwijl ik een plekje zoek om de karbonade te laten landen, zegt Sjoerd dat ie wel snapt wat ik met mijn opmerking bedoelde. Je kunt mensen mee krijgen als je maar op het juiste moment een voorstel doet dat voor beide partijen interessant is. “Ik denk dat ik dan die cursus maar ga doen, die zonder macht” “Lijkt me een goed plan Soerd! Jij ook nog een biertje?”

De praktijk

In veel gevallen heb je als leider of manager niet veel macht om op terug te vallen. Zelfs in het leger geven strepen geen garantie dat je als leider dingen van mensen gedaan krijgt. “Door op je strepen te gaan staan, word je geen goede leider, daar zijn strepen niet voor” hoorde ik in de eerste week van mijn basisopleiding in militaire dienst een oude Adjudant zeggen. “Je moet wel weten wat je doel is, het voorbeeld geven, durven bijsturen als dat nodig is en je mond durven opentrekken. Maar ook je mond kunnen houden. Je moet vooral niet denken dat je de wijsheid in pacht hebt, dan ga je op je plaat.”

Leidinggeven is in de praktijk van alledag vaak een kwestie van onder andere:

  • Timing 
  • Snappen wat mensen nodig hebben
  • Wat je zelf nodig hebt
  • Aansluiten bij de actuele situatie
  • Spontaniteit
  • Aanvoelen van een sfeer
  • Maar ook weten wat je doel is

Een paar tips voor leiderschap

  1. Complimenteren:
    “Fantastisch hoe jij deze klus aanpakt en hoe je omgaat met de feedback! Als ik al een verbetering zou kunnen voorstellen, dan zou het……”
  2. Profileren: 
    “Uit ervaring weet ik hoe lastig het is om dit probleem op te lossen en hoeveel moeite het kost om… Toch wil ik je vragen om……..”
  3. Argumenteren:
    “De cijfers geven aan dat we de komende maand meer aandacht moeten besteden aan……. Dus als je eens wilt nadenken hoe je dat kunt aanpakken..….”
  4. Luisteren, samenvatten en doorvragen: 
    “Ik hoor je net zeggen dat…… Begrijp ik dat goed? Wat zou het effect zijn als je in dit geval……?”
  5. Erkenning geven:
    “Jouw inbreng in dit project is echt heel belangrijk, dus ik wil je vragen om……..”
  6. What’s in it for you:
    “Waar ben jij straks het meest trots op als dit project succesvol is afgerond?

Hoe word je een geboren leider?

Worden leiders geboren of gemaakt? Aanleg helpt zeker, maar de meeste mensen die leiding (gaan) geven, vinden het lastig om de juiste toon te vinden. Wat zijn do’s en don’ts als leidinggevende? Hoe kun je je het best opstellen naar de mensen aan wie je leiding geeft? En hoe pak je dat aan als je leiding geeft aan je directe collega’s?

In onze Training Leidinggeven ontwikkel je vaardigheden en krijg je praktische handvatten en tools aangereikt op het gebied van leiderschap en leidinggeven. Wat je in de training leert, kun je meteen de volgende dag al gebruiken. Word je daardoor een geboren leider? Gewoon proberen! Onze slogan is: “The sky is not the limit!”

Meer informatie?

Mail of bel gerust! Intakegesprekken zijn altijd vrijblijvend

Share This